Fakta om Costa Rica

HUVUDSTAD
San José

YTA
51 100 km 2 (Sverige = 449 964 km 2) 

ANTAL INVÅNARE
4,8 miljoner

BEFOLKNINGSTÄTHET
83 invånare/ km 2 

OFFICIELLA SPRÅK
Spanska men engelska talas av de flesta

STATSSKICK
Republik 

RELIGION
Katolicism (75%) Protestantism (15%)

VALUTA OCH BETALNING
Costaricansk colón (CRC) Det går dock oftast lika bra med amerikanska dollar (USD). Ett råd är att växla till US-dollar hemma, när ni handlar får ni normalt colón tillbaka. De större betalningskorten fungerar bra på de flesta restauranger och butiker. Det går också att ta ut pengar (både US-dollar och colón) i bankomater.

TIDSSKILLNAD
Costa Rica ligger 8 timmar efter svensk tid.

PRISNIVÅ
Prisnivån i Costa Rica

DRICKS
Det är inte nödvändigt att lämna dricks på restauranger då det normalt ingår i notan (service charge). Men självklart är det fritt fram att ge mer dricks om servicen varit ovanligt bra.

ELEKTRICITET
110/220 V, ta med en adapter.

TELEFON OCH INTERNET
Landskoden är +506. Som alltid utomlands är det bra att kontrollera med din telefonoperatör vad det kostar att ringa hem till Sverige. Som regel är det relativt dyrt.

Wifi finns att tillgå gratis på de flesta hotell, ibland med långsammare anslutning jämfört med i Sverige.

DRICKSVATTEN OCH HYGIEN
Jämfört med Västeuropa är hygienförhållandena något sämre i Centralamerika, det samma gäller för Costa Rica. Hotell och restauranger håller dock oftast en mycket hög standard. Det är dock alltid en god idé att ta med handdesinfektion.

Vattnet är drickbart och oftast av god kvalité.

EKOTURISM
Med tanke på att omkring fem procent av världens samtliga kända djur- och växtarter uppskattas finnas representerade inom landets gränser är det inte konstigt att Costa Rica räknas som ett av de främsta besöksländerna för naturintresserade. Varje år lockar Costa Ricas unika natur och rika djurliv stora strömmar av turister. Costa Rica är som land också långt framme vad det gäller hållbarhetsfrågor och har som ambition att bli det första landet i världen att enbart förlita sig på förnyelsebara energikällor. 2016 täcktes hela 98,1 % av Costa Ricas energianvändning av förnyelsebara källor.

PASS OCH VISUM
För svenska medborgare krävs inte visum för vistelse kortare tid är tre månader. Har du annat medborgarskap bör du dubbelkolla före du reser. Ditt pass måste vara giltigt ytterligare sex månader vid tidpunkten för inresan.

VACCINATIONER
Inga särskilda vaccinationer krävs. Behovet av vaccinationer är dock alltid individuellt, konsulta därför alltid din vaccinationscentral före du reser.

KLIMAT
Klimatet är tropiskt med regnsäsong från maj till november. Under denna period kan det komma rikligt med nederbörd, men oftast är regnskurarna intensiva men korta. Som alltid i tropiska klimat är luftfuktigheten hög.

ÖVRIGT
Den costaricanska befolkningen har levt i fred och demokrati ända sedan landet 1948 beslutade att avskaffa landets militär. 1987 utdelades Nobels fredspris till landets dåvarande president (Òscar Arias Sánchez) för hans initiativ till fredsförhandlingar i Centralamerika. Òscar Arias omvaldes som president 2006-2010.

Den sociala och ekonomiska utvecklingen i Costa Rica är långt framskriden i förhållande till övriga länder i regionen. Utbildningsnivån är god och en modernisering av landets infrastruktur liksom av landets näringsliv pågår.