Fakta om Sri Lanka

HUVUDSTAD
Colombo

YTA
66 610 km 2 (Sverige = 449 964 km 2) 

ANTAL INVÅNARE
Ca 20, 6 miljoner

BEFOLKNINGSTÄTHET
329 invånare/ km 2 

OFFICIELLA SPRÅK
Singalesiska och tamil men engelska talas av de flesta.

STATSSKICK
Republik 

RELIGION
Religionsfrihet sägs råda även om majoriteten ( ca 70%) bekänner sig till buddism. 12% är hinduer, övriga är muslimer, katoliker och kristna.

VALUTA OCH BETALNING
Lankesiska rupee (LKR). Det råder dock in- och utförselbegränsning av valutan. Bäst är att ta med sig USD och sedan växla på plats.

TIDSSKILLNAD
Sri Lanka ligger 4,5 timmar före svensk tid.

PRISNIVÅ
Prisnivån på Sri Lanka är, som i övriga Asien, betydligt billigare än Västeuropeiska länder.

DRICKS
Dricks är i många sydostasiatiska länder en viktig del av lönen. Lämna därför gärna dricks när du kan.

ELEKTRICITET
22V, ta med en adapter.

TELEFON OCH INTERNET
Landskoden till Sri Lanka är +94. Som alltid utomlands är det bra att kontrollera med din telefonoperatör vad det kostar att ringa hem till Sverige. Som regel är det relativt dyrt.

Wifi finns att tillgå gratis på de flesta hotell, ibland dock med långsammare anslutning jämfört med i Sverige.

DRICKSVATTEN OCH HYGIEN
Vattnet i Sri Lanka går inte att dricka, men är billigt att köpa på flaska.

PASS OCH VISUM
För svenska medborgare krävs visum för att besöka Sri Lanka. Det är enkelt att ansöka om och går relativt snabbt. Kom ihåg att ditt pass måste vara giltigt ytterligare sex månader vid tidpunkten för inresan.

VACCINATIONER
Inga särskilda vaccinationer sägs behövas till Sri Lanka, men rådfråga alltid din läkare eller vaccinationsmottagning. Som alltid för du se över ditt grundskydd.

KLIMAT
Klimatet på Sri Lanka är tropiskt med olika torrtider och regntider runt om ön. Vid kusten ligger årsmedeltemperaturen mellan 25-35 grader. Uppe på höglandet är framförallt nätterna svala med temperaturer ner till 10 – 15 grader.

Regntiden på öns sydvästra del infaller från maj till augusti då den så kallade Yala-monsunen härjar. Torrtiden sker från december till mars. Från oktober till januari härjar Maha-monsunen och medför regn i de östra och norra delarna. Den torra säsongen är här från maj till september. Den östra delen av Sri Lanka är relativt torr. Kraftiga kortare regnskurar kan dock förekomma året runt.

ÖVRIGT
Sri Lankas vackra natur och rika djurliv lockar varje år miljontals turister. Landet är också rikt kulturellt. Sri Lanka har hela 8 världsarv listade av UNSECO. Lankeserna är kända för sin vänlighet och givmildhet.