Resplan Costa Rica

PROGRAM

 

Dag 1.
Äventyret kan börja
Middag ingår

Ni välkomnas på San Josés flygplats av vår representant som tar er till hotellet. Efter incheckning är det fri tid. Kommer ni tidigt på dagen finns möjlighet att åka in till centrum för lite sightseeing. Hotellet ligger centralt men avskilt. Om ni känner för det finns så klart möjlighet att bara ta det lugnt vid poolen och vila ut efter resan. På kvällen bjuds det på välkomstmiddag på hotellet.

Dag 2.
Mot Karibiska havet

Frukost, lunch och middag ingår

Vi startar tidigt och lämnar San José redan före frukost. På vår resa österut passerar vi bokstavligt talat genom en gammal vulkan i Braulio Carrillo National Park, en av landets största. Tack vare gröna broar kan djuren här fortsätta sitt liv i det vilda utan att störas allt för mycket av människan. Efter ca 30 min lämnar vi molnskogen bakom oss för att välkomnas av det karibiska låglandet. På en restaurang längs vägen står en frukostbuffé framdukad. Mätta och belåtna går färden sedan vidare genom landskapet. Vi passerar flertalet bananplantager på vår väg till platsen där flodbåtarna lägger till, säkerligen är några av dem på väg mot Europa och Sverige. Sista biten till vår lodge, som ligger naturskönt på en halvö i flodens mynning, färdas vi med båt genom djungeln. Efter incheckning och lunch tar vi oss bort till det lilla samhället Tortuguero för en guidad byvandring. Här besöker vi bland annat en forskningsstation för att lära oss mer om hur man arbetar för att rädda viktiga arter av havssköldpaddor.

Stränderna runt Tortuguero räknas som en av de viktigaste häckningsplatserna i världen för fyra arter av havssköldpadda. Under säsong finns möjlighet att följa med på en spännande sköldpaddstur för att se havssköldpaddorna lägga ägg. En minst sagt unik upplevelse.

Dag 3.
In i djungeln

Frukost, lunch och middag ingår

Efter frukost åker vi på en spännande upptäcktsresa in i nationalparkens slingriga kanaler, vissa har uppkommit helt naturligt andra är imponerande nog grävda för hand. Vi befinner oss i Tortugueros djungel, också kallad för Costa Ricas Amazonas. Växtligheten i denna tropiska regnskog är tät och de högsta träden mäter hela 60 meter. Här myllrar det av liv och även om djuren har bra kamouflage har vi goda chanser att stöta på allt från vrålapor till krokodiler, leguaner och tukaner. På eftermiddagen finns det tid att slappa vid poolen.

Dag 4.
Spännande nattsafari

Frukost och lunch ingår

Efter frukost och utcheckning färdas vi åter med båt tillbaka genom djungeln. På väg mot resans nästa stopp stannar vi till vid en palmplantage för att lära oss mer om hur palmhjärta odlas, skördas och används i traditionell matlagning. Efter visningen avnjuter vi en god lunch på plantagens restaurang, självklart beståendes av palmhjärta. Efter lunch bär det av vidare till vårt hotell för incheckning. För den som vill finns under eftermiddagen möjlighet att följa med på en intressant visning av en arkeologisk utgrävning på hotellområdet. Här får vi förklaringen till hotellets unika utformning och historia. Det finns också tid för ett svalkande dopp och en avkopplande stund vid poolen. Efter solnedgång och middag väntar en spännande nattsafari. Nu är det dags att upptäcka djungelns nattaktiva djur. Ta med ficklampan och häng med!

Dag 5.
Berikande möten och sköna bad

Frukost och lunch ingår

Efter frukost fortsätter vi vår resa västerut till det lilla samhället La Fortuna. Här har livet under åren präglats mycket av den närbelägna vulkanen Arenals ständiga men kontrollerade utbrott. Den tidigare glödande lavan har dock hunnit stelna, vulkanens fyrverkeriliknande utbrott tystnat och skogen kryper allt längre upp längs vulkanens rygg. Vårt första stopp blir på Don Juan Farm, en prisbelönt organisk gård som på flera nyskapande sätt hittat vägar till ett mer hållbart levnadssätt. Vi guidas runt bland farmens alla växter och djur och bjuds sedan på en god lunch, så klart komponerad av gårdens egna råvaror. Efter lunch besöker vi en lokal skola där vi interagerar med några av skolans elever. Om vädret tillåter hinner vi på vår väg till hotellet med ett uppfriskande bad i ett vattenfall i närheten. Dagen avslutas med fördel i någon av hotellets naturligt varma källor. Tack vare vulkanen finns här badtemperaturer för alla!

Dag 6.
Skön natur och berikande möten

Frukost och lunch ingår

Idag gör vi en heldagsutflykt till bland annat Tenorio Volcano National Park och det natursköna vattenfallet Río Celeste med dess vackra ljusblåa vatten. Nationalparken består av en blandning av regnskog och molnskog, vilket gör området unikt i sin fauna, djurliv och frodiga växtlighet. I området bor de skygga tapirerna, få förunnat att se men deras motorvägsliknande plöjningar genom den täta buskagen går knappast att dölja. På hemvägen gör vi ett besök hos det stolta Maleku-folket, en av Costa Ricas ursprungsbefolkningar. Besöket styrs helt och hållet av Maleku-folket själva och utgår från deras önskan om att få visa upp sin för-Columbianska historia. Väl tillbaka på hotellet finns åter en chans att njuta av hotellets varma källor.

Dag 7.
Från regnig skog till torr skog

Frukost, lunch och middag ingår

För den som vill finns möjlighet att följa med på en förmiddagsutflykt högt upp bland trädtopparna. För övriga blir det skön sovmorgon och några timmars avkoppling. Längs vår färd vidare byter vi ekosystem. Vi lämnar regnskogen bakom oss och färdas nu genom ”dry forest”. Under regntiden är det visserligen grönt även här men övriga tider på året är vegetationen återhållsam och nästintill savannliknande med få träd dock med mäktiga trädkronor. Vi är på väg mot Costa Ricas nordvästligaste vulkan – Rincón de la Vieja och Hacienda Guachipelín, en före detta hästranch uppe bland bergen. Numera är hästranchen ett populärt ekohotell tillika äventyrscentrum. Vi börjar dock vistelsen stillsamt med lerbad och bad i naturligt varma källor vid vulkanens fot. Efter incheckning och en stunds vila smakar hotellets middagsbuffé gott.

Dag 8.
Vulkanisk aktivitet och utmanande äventyr

Frukost, lunch och middag ingår

Efter frukost beger vi oss upp mot Rincón de la Viejas nationalpark för att vandra på vulkanen. Längs vandringen passerar vi mindre kratrar, rökhål, dammar med kokande lera och sprutande gejsrar, alla bevis för den aktivitet som ännu pågår inuti den slocknade vulkanen. I trädtopparna hörs vrålaporna högljutt ropa till varandra och spindelaporna tjattrar glatt. På eftermiddagen finns möjlighet att testa ranchens olika äventyrsaktiviteter, allt från ziplining och klättring till hästridning eller kanske ett mer stillsamt besök i ranchens fjärils-, orm- och grodhus. Ett dopp i hotellets pool eller en stunds avkoppling i hängmattan innan middagen serveras gör säkert gott.

Dag 9.
Mot Stilla havet

Frukost och lunch ingår

Efter frukost beger vi oss ner från bergen för att möta västkusten och Stilla havet. Här går en naturlig skiljelinje mellan den nordliga ”dry forest” och den sydliga regnskogen. Halvvägs gör vi ett stopp för att ta linbanan upp bland trädtopparna för att lära oss mer om den så kallade ”transition forest”, en naturlig skiljelinje mellan skogstyper. Under eftermiddagen anländer vi till Manuel Antonio och vårt hotell. I området finns många trevliga och ibland lite udda restaurangval att göra.

Dag 10.
Biologisk mångfald och snorkling

Frukost och lunch ingår

På förmiddagen besöker vi de vackra stränderna i Manuel Antonios nationalpark, en park välkänd för sin stora biologiska mångfald trots sin litenhet. Här går det relativt enkelt att på nära avstånd studera allt från apor till sengångare, tvättbjörnar och andra djur. Den vita sandstranden och det varma havet skänker möjlighet till sann avkoppling. Eftermiddagen är fri att upptäcka staden och dess butiker eller bara koppla av på stranden eller hotellet. Sen eftermiddag beger vi oss ut på en båttur för att njuta av Manuel Antonios kustlinje. Vi seglar förbi holmar som fungerar som kolonier för flertalet havsfåglar, det finns också chans att nyfikna delfiner gör oss sällskap och kanske visar sig till och med några enstaka havssköldpaddor eller valar. En av höjdpunkterna under båtturen är snorklingen som vi får tillfälle till när vi stannar till vid ett vackert korallrev. I solnedgången styr vi sedan skutan in mot land igen.

Dag 11.
Hantverkare i arbete

Frukost och lunch ingår

Idag går färden tillbaka mot landets centrala delar. Längs vägen gör vi ett stopp i det pittoreska lilla samhället Sarchí, samlingspunkten för Costa Ricas hantverkare. Här får du se skickliga hantverkare i arbete och möjlighet att handla unika presenter och souvenirer. Under eftermiddagen anländer vi till San José och hotellet. För den som önskar finns tid för att koppla av vid poolen.

Dag 12.
Hemfärd

Frukost ingår

Sista dagen på resan är tyvärr här och det är dags för hemresa. Vi hoppas att ni lämnar Costa Rica med ett leende och att ni minns alla era upplevelser med glädje. Costa Rica och Green Owl Travel tackar er å det varmaste för ert bidrag till att göra världen lite grönare. Tills vi ses igen – Pura Vida!