Resplan Sri Lanka

PROGRAM

Dag 1. Äventyret kan börja!
(Middag ingår)

Efter en förhoppningsvis skön flygresa landar ni på Bandaranaike Internationella flygplats utanför Sri Lankas huvudstad Colombo. En representant från Green Owl Travel möter upp och kör er till hotellet i Negombo, knappt 30 minuter bort.

Negombo är en historiskt intressant och expanderande stad som är starkt influerad av den katolska kyrkan. Staden har ett brokigt förflutet då både holländare, portugiser och britter erövrat den i omgångar. Spår från deras ockupation syns än idag på den koloniala arkitekturen på många av stadens byggnader och små kanaler.

Om ni anländer tidigt finns möjlighet till en stadsvandring för att lära känna omgivningen och kanske köpa en första souvenir. Det finns även tid för att hänga vid poolen. Ni bör dock inte missa den färgsprakande solnedgången över havet strax innan middagen serveras på hotellet.

 

Dag 2. Livlig fiskmarknad och spännande båtsafari

(Frukost, lunch och middag ingår)

Dagen börjar med ett tidigt besök på den livliga lokala fiskmarknaden. Lagunen som staden ligger vid är berömd för sitt hummer- krabb- och räkfiske, men bli inte förvånad om ni ser både bläckfisk, svärdfisk och flera nya spännande fiskar bland försäljnings-stånden. Fiskeauktionerna avlöser varandra och spektaklet är verkligen värt ett besök.

Den medhavda frukosten intas direkt på stranden innan bilen tar er vidare till Muthurajawela. Här får ni följa med på en båttur i det spännande träskområdet. Håll ögonen öppna efter apor, fåglar, uttrar och krokodiler. Det blir en minst sagt spännande tur!

På eftermiddagen blir det en stadstur i Negombo då ni bland annat får se de gamla kanalerna och de färgglada små fiskebåtarna. Överallt kör fantasifullt utsmyckade Tuk Tuks (en hybrid mellan bil och moped) omkring och myllret av människor blir en kontrast till det vi svenskar är vana vid. Efter stadsturen finns tid att koppla av vid hotellets pool eller kanske besöka stranden. Middag serveras även denna kväll på hotellet.

 

Dag 3. Fascinerande grottempel
(Frukost, lunch och middag ingår)

Färden går vidare mot central Sri Lanka och staden Dambulla. Högt uppe på en klippa finns ett tempel som är ett av de mest imponerande av alla grottempel på Sri Lanka, det är även med på UNESCO´s världsarvslista. Komplexet som består av 5 grottor med över 2000 kvadratmeter vägg- och takmålningar, är den största yta målningar i världen. Imponerande eller hur?! Historien om de fem grottorna, som innehåller över 150 bilder av Buddha, daterar ända tillbaka till 100-talet f. Kr. när kung Valagambahu höll fångar här. Platsen är värd att besöka inte bara för grottkomplexet utan även för den vackra utsikten över landskapet.

Barn brukar kanske inte bli särskilt imponerade av tempel, men grottorna och Buddha-statyerna är verkligen häftiga. Den gigantiska stupan i guld som smyckar entrén imponerar nog även på barnen, liksom aporna som ofta gör besökare sällskap upp till toppen.

Efter besöket i templet är det incheckning på hotellet som ligger en kort bilfärd bort. Det finns sedan tid att ta ett svalkande dopp i poolen, relaxa i bar-avdelningen bredvid poolen eller varför inte på hotellets mysiga SPA-avdelning innan middagsbuffén dukas fram.

 

Dag 4. Magnifikt klippfort och fängslande safari
(Frukost, lunch och middag ingår)

Idag väntar spännande äventyr! Först blir det ett besök vid den forntida staden Sigiriya där både barn och vuxna kan känna sig som riktiga upptäcktsresande á la Indiana Jones. Platsen blev redan 1982 ett världskulturarv och har till och med föreslagits bli ett av världens åttonde underverk, vid sidan av storheter som Grand Canyon och pyramiderna. Platsen, för att inte tala om den enorma klippan, är imponerande. Själva namnet Sigiriya kommer från lankesiskans ord för lejon ‘sinha’ och öppet gap ‘giriya’. Från början var nämligen besökare på sin väg upp mot toppen tvungna att träda igenom ett öppet lejongap. Idag är det enda som återstår av lejonet dess gigantiska tassar som finns på båda sidorna av uppgången, men den branta vägen upp är ändå ett hisnande äventyr i sig. Vyn över den lankesiska landsbygden är fantastisk och väl värd att våga sig upp hela vägen.

Efter lunch, shopping och lite fri tid på hotellet bär det sen eftermiddag iväg mot Minneriyas nationalpark. Parken är hem för bland annat sambahjort, leoparder och elefanter. Den centrala platsen i parken är den forntida vattentanken (byggd på 300-talet av kung Mahasena). Under torrperioden (juni till September) är detta en perfekt plats för att se elefanter som kommer för att bada och beta, liksom stora flockar av fåglar som kommer för att leta fisk i det låga vattnet. Här finns chans att få se mer än 200 elefanter samlas samtidigt. Fenomenet kallas för “The Gathering” och är verkligen fascinerande både för stora och små.

Efter en äventyrsspäckad dag dukas en middagsbuffé upp hemma på hotellet. Att ta ett dopp i poolen i månskenet kan bli ett mysigt och annorlunda sätt att avsluta dagen på.

 

Dag 5. En helig tand och unik dans
(Frukost, lunch och middag ingår)

Kandy är Sri Lankas andra största stad och centrum för den typiska lankesiska kulturella traditionen. Det var den sista buddhistiskt styrda staden på Sri Lanka som höll emot de koloniala makterna och en gång i tiden också kunglig huvudstad.

Längs vägen görs ett besök på en kryddträdgård. Att se hur till exempel ananas och peppar växer och få lära sig hur starka rep görs av kokosnöt brukar tilltala vuxna såväl som barn. Därefter blir det ett besök på en lokal batikfabrik samt ett besök i det mycket heliga tandtemplet. Enligt historien finns en av Buddhas tänder bevarad inne i templet och det utgör därför ett av de heligaste buddhistiska templen i Sri Lanka.

Efter incheckning och en stunds vila på hotellet bär det iväg på den för Kandy typiska kulturella dansuppvisningen. Efter showen bjuds det på middag hemma på hotellet.

 

Dag 6. Tid för återhämtning
(Frukost och middag ingår)

Efter många äventyr och intryck är det skönt med lite ledig tid. Kanske en skön sovmorgon eller bad i poolen lockar, liksom att strosa runt i omgivningarna kring stadens konstgjorda sjö. Sjön skapades i början av 1800-talet av den dåvarande och sista kungen av Kandys kungadöme. Att besöka den färgsprakande lokala grönsaks- och fruktmarknaden kan bli ett äventyr i sig.

För de som önskar finns det möjlighet att följa med till ett temuseum strax utanför staden, som bland annat hyser en gammal tefabrik från 1925 samt en utställning om tepionjärerna James Taylor och Thomas Lipton.

Mot kvällen dukas en härlig middagsbuffé fram hemma på hotellet. Dagen avslutas med fördel i den mysiga baravdelningen bredvid poolen, drickandes en kall öl eller en läskande smoothie, till glittret av Kandys upplysta natthimmel.

 

Dag 7. Time for tea
(Frukost, lunch och middag ingår)

Efter frukost blir det utcheckning och fortsatt färd högre upp i bergen, till Nuwara Eliya. Höjdskillnaden är nästa 1400 meter och vägen ringlar sig runt och upp längs bergssidorna. Under färden får ni underbar utsikt över frodiga teplantage, spektakulära vattenfall och stora mäktiga berg.

Halvvägs till Nuwara Eliya blir det ett mycket intressant besök på en tefabrik som fortfarande är i bruk. Maskinerna och metoderna är de samma som för 150 år sedan när fabriken byggdes. Lunch serveras i restaurangen bredvid och det finns även möjlighet att köpa med sig te hem från den lilla affären.

Efter lunch går färden vidare mot Nuwara Eilya som är den högst belägna staden på Sri Lanka. Här råder ett friskt klimat och den krispiga luften känns skön och svalkande. Det är en mycket välmående stad och region, känd för sin stora blomsterprakt och många grönsaksodlingar.

Flera byggnader i staden är byggda i typisk brittisk stil, vilket gjort att staden fått smeknamnet ”Little England”. The Victoria Park i stadens centrala delar är en vacker plats att besöka. Efter incheckning är det fri tid att gå på en liten upptäcktsfärd i staden eller kanske ta det lugnt på hotellet, innan middagen serveras. Det kan vara klokt att göra tidig kväll eftersom morgondagens äventyr kräver tidig uppgång.

 

Dag 8. Besök vid världens ände
(Frukost, lunch och middag ingår)

Efter en mycket tidig frukost bär det av uppåt igen, till Horton Plains National Park som ligger på över 2000 meters höjd. I reservatet, som är hela 10,000 hektar stort, bor flera olika hjortdjur, jätteekorre, vildhare, flera olika aparter, piggsvin och en stor variation av unika fåglar. Enligt en nyligen genomförd inventering lever även ett tiotal leoparder i området. Om du har tur får du se en, men de är mycket skygga. Turen passerar Baker’s falls, ett naturskönt vattenfall, men huvudattraktionen är definitivt berget World’s End vars topp ofta är omslutet av dimma och moln. Kommer ni tidigt finns det en chans att vädret fortfarande är klart och sikten god. Ett brant fall på över 1 kilometer särskiljer berget och utsikten tar verkligen andan ur en. Den totala distansen för vandringen i nationalparken är 6 kilometer, men den är en stillsam, lätt vandring.

Efter den tidiga morgonen och vandringen blir det skönt att vila i bilen igen när färden går vidare. Första stopp blir för lunch i den mysiga och populära lilla bergsbyn Ella. Mitt på dagen anländer ni till Udawalawe och Big Game Camp som är en exklusivt uppbyggd safari-camp granne med nationalparken. Här bor ni i eget safaritält med riktiga sängar, toalett, dusch och elektricitet. Utanför tältduken spelar syrsorna sin vaggvisa och det är spännande att känna närheten till naturen. En oförglömlig och välsmakande middag serveras direkt under stjärnorna i facklornas sken.

 

Dag 9. Bland elefanter och krokodiler
(Frukost, lunch och middag ingår)

Tidigt, knappt innan solen gått upp över horisonten styr jeepen in mot Udawalawe nationalpark för en spännande safari. Parken är hem för över 400 vilda elefanter och det är inte ovanligt att se hela hjordar med både vuxna och unga djur svalka sig vid vattnet. Parken är även hem för en mängd vattenbufflar, både vilda och tamboskap, liksom vattenödlor, krokodiler, apor och några få leoparder. Det är också en fantastisk park för fågelälskare.

Efter safarituren inne i parken blir det ett besök på ett center för föräldralösa elefanter som ligger i anslutning till parken. Centret förser babyelefanterna med mat och nödvändig sjukvård, men vårdarna försöker ha så lite mänsklig kontakt som möjligt med elefanterna så att de ska kunna klara sig när de släpps ut i det fria igen. Detta gör att just Udawalawe Elephant Transit Home är ett av de bästa i landet, eftersom personalen värdesätter elefanternas naturliga förmåga att klara sig själva i livet efter vistelsen på centret.

Efter lunch går turen vidare mot Tangalle och havet. Efter en kort stadstur och incheckning är det fri tid fram till kvällens middag som serveras av hotellets duktiga kockar.

 

Dag 10. Berikande skol- och bybesök
(Frukost och lunch ingår)

Efter frukost går färden mot en liten by strax utanför Tangalle, för ett lärorikt besök på den lokala skolan. Green Owl Travel har här fått äran att stå som värd för ett projekt som syftar till att stötta skolans utveckling. En del av resans pris går oavkortat till detta projekt. Under besöket blir ni visade runt i skolan och får även se vad som är aktuellt i vårt projekt. Barnen brukar vara mycket nyfikna och visar gärna sina klassrum och sina skolböcker.

När besöket på skolan är slut färdas ni en kort sträcka in till själva byn, där ni blir bjudna på lunch och får träffa och höra hur människor lever på landsbygden i Sri Lanka. Eftermiddagen är fri för valfri aktivitet.

 

Dag 11. Tid för återhämtning
(Frukost och middag ingår)

Idag finns tid för återhämtning innan resan går mot sitt slut. Ni väljer själva om ni önskar utforska Tangalles centrum eller bara ta det lugnt på hotellets strand.

För de som önskar mer äventyr finns även möjlighet att boka till ytterligare en safaritur, delfintur eller andra mindre aktiviteter. Möjlighet finns också att boka en oförglömlig blåvalssafari som utgår från grannstaden. Sri Lankas södra kust sägs vara ett av de bästa ställena i världen att lyckas få se de gigantiska valarna. Resans sista middag dukas fram på hotellet strax efter solnedgången.

 

Dag 12. Ayubowan!
(Frukost ingår)

Så är det dags att säga farväl – Ayubowan – till Sri Lanka, Asiens pärla. Ayubowan är en vanlig fras som sägs både som hälsning och vid avsked. Ordagrant betyder uttrycket ”må du leva länge och hälsosamt”.

Tiden för avresa från Tangalle beror på när ert flyg avgår. Resan till Colombo och flygplatsen tar några timmar och går längs den vackra kusten i stort sett hela vägen. Vi hoppas att ni tar med er resans alla upplevelser i minnet och att ni uppskattat alla äventyr. Tills vi ses igen – Ayubowan!